09: Het boekje...: verschil tussen versies
Regel 2: | Regel 2: | ||
== Les 9: Het boekje van Hans van Breukelen == | == Les 9: Het boekje van Hans van Breukelen == | ||
Voor deze les ga ik terug in de tijd. Op het EK van 1988 krijgt | Voor deze les ga ik terug in de tijd. Op het EK van 1988 krijgt Nederland in de finale tegen Rusland een penalty tegen. Belanov loopt naar de stip. Hans van Breukelen loopt naar de speler toe en maakt een gebaar van ik ken jou en ik ga je penalty stoppen. En inderdaad gaat Hans naar de juiste hoek en stopt hij de penalty. En dat bleek achteraf geen toeval. Hans had het voordeel dat hij informatie had over de manier waarop zijn tegenstander graag penalty's nam. Dat was overigens niet zijn verdienste. Hij kreeg zijn informatie van trainer Jan Reker die een database had samengesteld met de penalty's van meer dan 2000 spelers. Zodoende wist Hans welke hoek hij moest kiezen. Nederland won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten en stond zo voor het eerst op het hoogste podium van een groot toernooi. In de wetenschap dat ‘we’ dus blijkbaar goed presteren in Duitsland kijk ik al uit naar het komende WK. | ||
Het voordeel van een database lijkt me duidelijk. Hans had hierdoor een hoog percentage van gestopte penalty's. Maar nadat bekend was dat Jan Reker dit bijhield, werkte de database niet meer. | Het voordeel van een database lijkt me duidelijk. Hans had hierdoor een hoog percentage van gestopte penalty's. Maar nadat bekend was dat Jan Reker dit bijhield, werkte de database niet meer. |
Huidige versie van 22 jan 2013 om 23:10
OSM cursus
door: William
Les 9: Het boekje van Hans van Breukelen
Voor deze les ga ik terug in de tijd. Op het EK van 1988 krijgt Nederland in de finale tegen Rusland een penalty tegen. Belanov loopt naar de stip. Hans van Breukelen loopt naar de speler toe en maakt een gebaar van ik ken jou en ik ga je penalty stoppen. En inderdaad gaat Hans naar de juiste hoek en stopt hij de penalty. En dat bleek achteraf geen toeval. Hans had het voordeel dat hij informatie had over de manier waarop zijn tegenstander graag penalty's nam. Dat was overigens niet zijn verdienste. Hij kreeg zijn informatie van trainer Jan Reker die een database had samengesteld met de penalty's van meer dan 2000 spelers. Zodoende wist Hans welke hoek hij moest kiezen. Nederland won de wedstrijd uiteindelijk met 2-0 door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten en stond zo voor het eerst op het hoogste podium van een groot toernooi. In de wetenschap dat ‘we’ dus blijkbaar goed presteren in Duitsland kijk ik al uit naar het komende WK.
Het voordeel van een database lijkt me duidelijk. Hans had hierdoor een hoog percentage van gestopte penalty's. Maar nadat bekend was dat Jan Reker dit bijhield, werkte de database niet meer.
Maar wat heeft dit nu met OSM te maken? Eigenlijk is het heel simpel. Als je telkens registreert wat je gedaan hebt en wat je tegenstander heeft gedaan. Dan krijg je een soort van database waarin je kan zien of een bepaalde tactiek wel of niet gewerkt heeft. Zo weet je dus later wat er wel of niet werkt. Hoelanger je dit doet des te meer je er aan hebt. Met een hoofdaccount en een aantal subaccounts kan je aardig wat informatie verzamelen. Toen ik nog meestreed in de hoogste gelederen van de ranking had ik op een gegeven moment meer dan 1000 wedstrijden in mijn eigen 'boekje'. Welke gegevens ik allemaal bewaar ga ik jullie niet vertellen, er mag iets te raden overblijven. Voor mij werkt deze methode prima en als je het dagelijks bijhoudt dan is het niet veel werk.
Natuurlijk moet je wel rekening houden dat de resultaten die je in het verleden hebt behaalt geen garantie bieden voor de toekomst. Want een uitzondering is altijd mogelijk bij OSM, en ook wijzigt de administrator wel eens iets aan de engine waardoor de wedstrijden beïnvloed worden. En natuurlijk kan je tegenstander altijd nog last minute nog wat wijzigen aan zijn elftal. En als je ploeg uit vorm is zal ook een juiste tactiek geen garantie bieden voor een overwinning maar daar kom ik nog op terug in de les over crisismanagement.
Tip In Excel is een autofilter heel handig om je resultaten te analyseren (het autofilter staat bij Data, Filter).
Wie is William?
William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.