17: Moderatorschap

Uit OSMWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is onderdeel
van Jeffrey Pol's OSM cursus
Osmcursus.png
Lessen
01: Starten
02: Systeem
03: Voorbereiding
04: Verkoopbeleid
05: Aankoopbeleid
06: Personeel
07: Training
08: Opstelling
09: Het boekje...
10: Taktiek
11: Grensverleggend
12: Sterke tegenstander
13: Trainingskampen
14: Crisismanager
15: Falende spitsen
16: Wiel van Coerver
17: Moderatorschap
18: Cheatersalert
OSM cursus
door: William

Les 17: Moderatorschap

Deze les kan je rustig overslaan als je geen ambities hebt om moderator te worden. Je wordt geen betere manager als je moderator bent. Maar op de een of andere manier hechten veel managers grote waarde aan deze functie. Je moet de rol van de moderator zien als de eerste onder zijn gelijken. Maar je zorgt een beetje voor de goede zaken in je eigen competitie en je helpt beginnende managers door hun vragen te beantwoorden.

Als moderator kan je natuurlijk bepalen of je een competitie op slot zet. Als je competitie niet vol genoeg is dan zet OSM je competitie automatisch open. Dus zorg dat je 50% vulling hebt. Als moderator met een PSK kan je het land voor de volgende competitie instellen. De meeste moderators overleggen met hun managers welke competitie het volgende seizoen gekozen wordt. Naar mijn personlijke mening moet een moderator wel enige ervaring hebben met OSM want anders dan gaan de blinden de lammen leiden.

Er zijn moderators die denken dat ze de baas kunnen spelen door onervaren managers te dreigen met het kicken uit hun competitie. Een moderator kan alleen managers kicken wegens inactiviteit. Hinderlijk gedrag is een zaak voor de judges. Andersom mogen managers ook hun beklag doen over hun moderator als zijn gedrag hinderlijk is of zelfs niet door de beugel kan.

Een paar tips.

  • laat in de slotfase (de laatste 7 wedstrijden) van de competitie geen nieuwe managers meer toe, want voor die managers is er feitelijk geen eer meer aan te behalen in je competitie. En ook last-minute cheaters hou je zo tegen. En daar bedoel ik mee dat je de verleiding moet tegen gaan dat iemand om zijn doel nog te kunnen halen in de slotfase nog gaat cheaten. Om te voorkomen dat je onder de 75% vulling zakt moet je in deze periode dan ook geen inactieve managers meer ontslaan.
  • laat tijdens de voorbereiding de competitie de eerste 2 dagen op slot zodat de managers van het vorige seizoen de kans krijgen om een ploeg uit te zoeken.
  • Als je een competitie snel wilt vullen dan moet je is gaan zoeken waar je competitie staat. De naam ‘SWC Hollandaise’ staat ergens op pagina x van de Nederlandse competities. Maar met de naam: !!! SWC Hollandaise sta je op de eerste pagina. Ik durf te wedden dat je daar sneller je competitie mee voltrekt.

Wie is William?

William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.