03: Voorbereiding

Uit OSMWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is onderdeel
van Jeffrey Pol's OSM cursus
Osmcursus.png
Lessen
01: Starten
02: Systeem
03: Voorbereiding
04: Verkoopbeleid
05: Aankoopbeleid
06: Personeel
07: Training
08: Opstelling
09: Het boekje...
10: Taktiek
11: Grensverleggend
12: Sterke tegenstander
13: Trainingskampen
14: Crisismanager
15: Falende spitsen
16: Wiel van Coerver
17: Moderatorschap
18: Cheatersalert
OSM cursus
door: William

Les 3: Voorbereiding

Hoera je hebt eindelijk een team gevonden dat nog in de voorbereiding zit en over een paar dagen zal je eerste wedstrijd beginnen. Helaas kent OSM niet zo iets als oefenwedstrijden, hoewel heel veel managers dat graag zouden willen, dus wat moet je nu doen?

Je kan bijvoorbeeld beginnen met het verbeteren van je stadion. Tenminste als je een betaald OSM manager bent. Als je geen seizoenskaart hebt dan gaat dit uiteraard niet. Er zijn aardig wat mogelijkheden, een groter stadion, een betere grasmat (een must voor iedereen die Ajax traint), veldverwarming, stadionverlichting (krijgt PSV korting van Philips?) of een etenskraampje (bij Volendam een viskraam). Het is in OSM duidelijk genoeg aangegeven wat het nut van deze uitbreidingen is. Er is niet zoiets als een beste manier voor je uitbreidingen, je moet zelf weten wat je wilt doen. Sommige managers wachten liever, en kopen van hun geld eerst spelers.

Je kant ook personeel aanstellen. Ikzelf huur pas personeel in als ik ze nodig heb. Dus neem ik direct de vier trainers in dienst maar een conditietrainer en een fysiotherapeut stel ik pas aan op de dag dat ik mijn eerste wedstrijd moet spelen. Daarmee bespaar ik wat geld. En een dokter neem ik pas aan als ik met een geblesseerde speler zit die meer dan 2 weken is uitgeschakeld.

Stuur je beste spelers tijdens de voorbereiding naar de training. Maar let wel op hun leeftijd. Hoe jonger een speler is des te hoger is de kans dat hun training succesvol is.

In de voorbereiding kan je maar één speler van een ploeg kopen. Als je dus meerdere spelers van een team op de transferlijst ziet staan zal je moeten kiezen voor de speler die je het liefste wilt hebben. Na de voorbereiding kan je uiteraard proberen de andere spelers alsnog te kopen maar het risico is groot dat die spelers dan al verkocht zijn. Les 4 en les 5 gaan over het transferbeleid dat natuurlijk al in voorbereiding begint.

Gebruik de voorbereiding ook om OSM beter te leren kennen. Naast de handleiding en de FAQ kan je ook op de forums veel leerzame dingen lezen.

Tip: Je hoeft niet op de eerste dag van de voorbereiding alle contracten af voor je reclameborden af te sluiten. Je krijgt het sponsorgeld van je reclameborden toch pas na je 1e thuiswedstrijd.

Wie is William?

William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.