16: Wiel van Coerver

Uit OSMWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is onderdeel
van Jeffrey Pol's OSM cursus
Osmcursus.png
Lessen
01: Starten
02: Systeem
03: Voorbereiding
04: Verkoopbeleid
05: Aankoopbeleid
06: Personeel
07: Training
08: Opstelling
09: Het boekje...
10: Taktiek
11: Grensverleggend
12: Sterke tegenstander
13: Trainingskampen
14: Crisismanager
15: Falende spitsen
16: Wiel van Coerver
17: Moderatorschap
18: Cheatersalert
OSM cursus
door: William

Les 16: Wiel van Coerver (geschreven door Administrator)

Deze les van de cursus betaald OSM manager gaat over een stukje algemene voetbalkennis. Het is geen les waarin je kunt leren specifieke opties van OSM te gebruiken maar wel één om je algemene vorming als trainer te verbeteren en je horizon en kijk op voetbal te verbreden.

Want wie is Wiel Coerver eigenlijk? Insiders zullen het wel weten, maar Coerver is toch een onbekende voor velen. Laat ik hem typeren: “Wiel Coerver is de beste trainer die Nederland ooit heeft gehad.” Nu zie ik al wat wenkbrauwen fronsen bij deze uitspraak. Laat mij uitleggen waarom deze uitspraak niet uit de lucht gegrepen is en waarom Wiel Coerver een betere trainer is dan Johan Cruijff, Rinus Michels, Guus Hiddink of Ronald Koeman.

De crux zit hem in het verschil tussen een trainer en een coach, begrippen die vaak worden verward in de moderne voetballerij. Een coach zorgt ervoor dat een team de optimale prestatie moet behalen in het veld. Het optimaal voorbereiden van de spelers, het bepalen van de tactiek en het opstellen van de juiste spelers behoren tot het takenpakket van een coach. Een trainer is iemand die spelers ook echt individueel en als team beter maakt. Je ziet het verschil aan de werkwoorden “coachen” en “trainen”, twee fundamenteel verschillende dingen.

Welnu, Wiel Coerver is een echte trainer, iemand die een speler beter kon maken. Men zegt zelfs dat hij de beste trainer was, die van middelmatige voetballers goede voetballers kon maken en van miskopen verdienstelijke clubspelers. De sporen van Wiel Coerver zijn nog altijd te vinden bij grote clubs. Zo werkt René Meulensteen, een adept van Wiel Coerver, op dit moment bij Manchester United. Hij is gehaald door Sir Alex Ferguson om daar met behulp van de oefenstof van Coerver de jeugd te trainen.

Hoewel de oefenstof van Wiel Coerver niet te gebruiken is in OSM zijn de sporen van de man wel terug te vinden in het individuele trainingsgedeelte. Ook in OSM kun je spelers individueel beter maken zoals dat in werkelijkheid ook kan met de trainingsmethoden van Coerver.

Vreemd genoeg is Wiel Coerver in Nederland niet zo bekend terwijl in het buitenland zijn videobanden, DVD’s en boeken gretig aftrek vinden. De reden hiervoor is moeilijk te verklaren. Boze tongen beweren dat de KNVB de verspreiding van de Coerver methode tegenwerkt omdat een paar bobo’s het niet serieus nemen. Vooral de invoering van het omstreden Masterplan maakt deze complottheorie weer actueel.

Als je benieuwd bent geworden naar de Coerver methode, een uitgebreide beschrijving is te vinden op de onderstaande pagina. Als trainer van de jeugd zul je veel aan de oefenstof hebben, en ook als voetballer kun je er je voordeel mee doen. Verder denk ik dat elke zichzelf respecterende trainer, of dat nu virtueel is op internet of op een echt voetbalveld, de oefenstof van Coerver in zijn bagage moet hebben.

Wie is William?

William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.

Externe Links

De Wiel Coerver Methode