08: Opstelling

Uit OSMWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is onderdeel
van Jeffrey Pol's OSM cursus
Osmcursus.png
Lessen
01: Starten
02: Systeem
03: Voorbereiding
04: Verkoopbeleid
05: Aankoopbeleid
06: Personeel
07: Training
08: Opstelling
09: Het boekje...
10: Taktiek
11: Grensverleggend
12: Sterke tegenstander
13: Trainingskampen
14: Crisismanager
15: Falende spitsen
16: Wiel van Coerver
17: Moderatorschap
18: Cheatersalert
OSM cursus
door: William

Les 8: Opstelling

Na al die droge stof komen we in de buurt van het echte werk: de opstelling. Waar moet je op letten? Uiteraard start bijna iedereen met zijn beste 11 spelers, maar een enkeling zal echter een jeugdspeler passeren voor de training en dat is soms helemaal zo gek nog niet. Maar laat ik de les over het trainen hier niet herhalen. Uiteraard bekijk je de eigen opstelling dagelijks. Er is altijd wel wat aan te passen, je moet bij blessures en schorsingen andere inpassen. Daarnaast moet je je afvragen of je versterkingen direct moet opstellen, of je vermoeide spelers rust moet geven en of spelers die uit vorm zijn gepasseerd moeten worden. Dat zijn dus elementen genoeg om bij stil te staan.

Bij het opstellen van een elftal zie ik vaak dat managers betere spelers niet opstellen. Misschien omdat zij een lage moraal hebben, of omdat men uitgaat van het principe ‘never change a winning team’. Soms zijn hierdoor spelers tot de bank veroordeeld ondanks hun hogere rating. Persoonlijk zal ik dat niet doen. Een enkele speler inpassen in een goed draaiend elftal is meestal geen probleem.

Ik hanteer ook wel eens een roulatiesysteem waarbij ik telkens een enkele speler aan de kant houd. Spelers met een lage beoordeling of spelers met een hoge vermoeidheid kunnen dan rust krijgen. Dat is dan ook een gelegenheid om zo’n speler te trainen. Een vermoeidheid boven de 25% is behoorlijk hoog, en dat zal waarschijnlijk het spel negatief beïnvloeden. Je kan misschien in het spelersoverzicht niet zo goed zien hoe hoog de vermoeidheid van een speler is. Maar als je hem aanklikt dan zie je het percentage van de vermoeidheid duidelijk staan. Op een vrije dag, bijvoorbeeld als er een bekerronde zou je verwachten dat de vermoeidheid van je team afneemt. Dit is echter niet zo, de vermoeidheid die je had blijft gewoon staan. Of dat een bug is of dat dat de bedoeling is durf ik niet zeggen.

Verder zal ik een spits die een tijd lang niet scoort op de bank te zetten. En tenslotte heeft een roulatiesysteem het voordeel dat de moraal van je reserves niet tot een dieptepunt daalt. Dat is dan weer voordeeltje voor het moment dat je ze echt nodig hebt.

Tip: het ideale moment om een speler rust te gunnen is als je tegen een zwakke tegenstander moet spelen. Tegen een sterk team moet je juist met je sterkste opstelling starten.

Wie is William?

William is een OSM'er van het eerste uur. Deze ervaren manager heeft geruime tijd bovenaan de Managerranking gestaan. William heeft zijn kennis opgetekend en verwerkt tot een OSM cursus.