OSM Mini

Uit OSMWiki

OSM Mini was de mobiele versie van Online Soccer Manager, die te spelen is op mobiele telefoons, smartphones, draagbare internetapparaten, portable spelconsoles en PDA's. Met de intrede van OSM 2.0 is deze echter vervangen door OSM Mobiel.

Het adres van OSM Mini is www.osmmini.nl.

Je telefoon geschikt maken

De meeste telefoons kunnen al direct het internet op. Je zou dus direct de URL van OSM Mini in kunnen toetsen in de browser op je mobiele telefoon. Wanneer je telefoon nog niet ingesteld is voor het mobiele internet moet je contact opnemen met je telefoonprovider. Deze stuurt dat de juiste instellingen naar je telefoon waardoor je gelijk gebruik kunt maken van OSM Mini.

Opera Mini

Om zeker te weten dat je optimaal gebruik kunt maken van OSM Mini kun je Opera Mini installeren op jouw mobiele telefoon. Dit is een Java-browser die je gratis kunt downloaden en gebruiken. Hiermee werkt OSM Mini nog soepeler en weet je zeker dat alles goed wordt weergegeven.

De stappen die je moet volgen voor het installeren van Opera Mini:

  • Ga via je mobiele telefoon naar mini.opera.com.
  • Klik op 'download Opera Mini'.
  • Volg de stappen op jouw mobiele telefoon.

Inloggen

Je kunt op OSM Mini hetzelfde account beheren als op de internet versie van OSM. Je hoeft er dus geen apart account voor aan te maken. Sterker nog, je moet een account op Online Soccer Manager hebben om te kunnen inloggen op OSM Mini. Je logt in met dezelfde loginnaam en wachtwoord die je op OSM gebruikt. Daarna klik je op 'log in' en zo kom je in het hoofdmenu van OSM Mini.

De mogelijkheden van OSM Mini

De eerste versie van OSM Mini heeft o.a. de volgende functionaliteit:

Inmiddels zijn er al weer enkele updates en verbeteringen doorgevoerd:

Er zijn flink wat updates aan te kondigen en hoewel we nog niet helemaal klaar zijn, zitten de meeste van de belangrijkste opties van OSM nu wel in OSM Mini.

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van OSM Mini en je hoeft er geen seizoenskaart voor te hebben. Wel betaal je voor het gebruik van het mobiele internet aan je provider. De kosten hiervan zijn afhankelijk van welke provider je hebt. Zie onderaan dit artikel voor een link naar een handig overzicht van de kosten per provider en abonnement.

Hieronder vind je de kosten voor mobiel internet voor prepaid. De prijzen zijn het aantal euro per mb.

Telefoonprovider Kosten per MB Kosten per gemiddelde OSM sessie zijn:
Vodafone E2,00 6,4 cent
T-Mobile E2,40 7,7 cent
Telfort E5,00 16 cent
Tele2 E2,50 8 cent
KPN E1,50 4,8 cent

Voor het laden van een pagina binnen OSM Mini download je gemiddeld 4 kb. Wanneer je een bedrag van 2 euro per MB betaalt, betaal je voor het laden van een pagina 0,8 cent.

De vraag wordt soms gesteld hoe OSM Mini gratis kan zijn en waarom wij er geen geld voor vragen. De reden is dat in de vakanties veel managers stoppen met OSM, omdat ze geen computer in de buurt hebben. Met OSM Mini is de kans kleiner dat je je account niet kunt bijhouden. OSM Mini is dus een mogelijkheid om toch OSM te blijven spelen, ook als je tijdelijk niet bij een PC kunt.

Het ook mogelijk om een mobiel abonnement af te sluiten waarmee je onbeperkt gratis online kunt zijn op je telefoon, net als bijvoorbeeld met ADSL of kabel. Op de volgende sites zijn aanbiedingen te vinden van dergelijke abonnementen:

Updates en ontwikkelingen

Het betreft een eerste versie en GameBasics zal de lijst met ondersteunde apparaten en de functionaliteit steeds verder blijven uitbreiden.

Telefoons waarop OSM Mini is getest

E250

Deze lijst zal nog verder worden uitgebreid. Het is dus goed mogelijk dat jouw telefoon niet in deze lijst staat maar wel geschikt is voor OSM Mini.

OSM Mini op de Nintendo DS, Sony PSP en iPod touch

Om OSM Mini op je Nintendo DS of Nintendo DS Lite te kunnen spelen, moet je een browser pack aanschaffen. Dit pack is in de je games winkel verkrijgbaar voor € 39,95. Zie de afbeelding hiernaast. Voor de PSP heb je geen uitbreiding nodig.

Zowel met de PSP, DS en iPod touch kun je gebruik maken van draadloos internet, ook wel WiFi genoemd. Je moet daarvoor in de buurt zijn van een Wireless Access Point, een draadloze internet verbinding. Veel kabel en ADSL bedrijven leveren tegenwoordig zo'n Wireless Access Point mee met hun modem. Deze zijn ook te koop in diverse computer winkels.

In hotels, vliegvelden, horeca en sommige steden (bijvoorbeeld Eindhoven en Leiden) kun je ook gebruik maken van zogenoemde hotspots. Er is vaak wel ergens in de buurt een hotspot te vinden waarmee je het internet op kunt met je PSP, DS of iPod touch.

Externe links