Tactiek

Uit OSMWiki

De tactiek voor de komende wedstrijd bepaal je hier. Je kunt kiezen hoe hard je wilt spelen, welke speelstijl je wilt hanteren en in detail hoe je tactiek er in de wedstrijd uit moet zien. Gebruik hierbij je kennis van voetbal, gezond verstand en probeer gerust wat zaken uit. Vaak van tactiek wisselen heeft geen invloed op de prestaties van je elftal.


Speelstijl

Je hebt verschillende speelstijlen.

  • extreem:. Zoals het woord al zegt gaan je spelers er extreem hard op in en de kans op kaarten en blessures is groot. De spelers zullen wel sneller een bal veroveren en dit kan je prestaties ten goede komen.
  • hard: Als je hard speelt gaan je spelers er hard in en de kans op een kaart is aanwezig. De spelers veroveren wel meer ballen en dit kan positief uitpakken voor het wedstrijdbeeld.
  • normaal: Als je normaal speelt doen je spelers niet voorzichtig. Maar ze zullen er ook niet erg hard ingaan om de bal te veroveren.
  • voorzichtig: Als je dit doet gaan je spelers er niet heel hard op in en is het risico op kaarten minder. De kans is wel aanwezig dat dit ten koste gaat van het niveau.

Tactiek tijdens de wedstrijd

  • Gebruik de lange bal: met deze tactiek sla je het middenveld over en het kan daarom goed gebruikt worden als je met een minimum aan middenvelders speelt. Zoals bij de formaties 4-2-4 en 3-2-5.
  • Opbouw van achteruit: dit is de meest gebruikelijke tactiek die bij alle formaties een goed resultaat kan geven. Met deze tactiek probeert je ploeg een aanval op te bouwen door het middenveld te gebruiken in plaats van de bal direct naar de aanvallers te spelen.
  • Zoek de vleugels: met deze tactiek maak je het veld breed. Vooral een goede tactiek voor de formaties 3-4-3 en 4-3-3 omdat deze formaties gebruik maken van vleugelspelers.
  • Loer op de counter: het spelen op de counter is de meest sobere speelwijze. Als je op de counter speelt, dan neemt de kans tot scoren drastisch af. Maar ook je tegenstanders zullen erg veel moeite moeten doen om door je verdediging te breken.
  • Schieten van afstand: het schieten van afstand is goed te gebruiken bij een verdedigende formatie zoals 4-5-1 met een hoop goede middenvelders die elke gelegenheid zullen benutten om een schot op doel te wagen.
  • Hoeveel formaties zijn er? Op dit moment zijn er 24 verschillende formaties, te weten 4-3-3, 4-2-4, 3-5-2, 3-4-3, 3-3-4, 3-2-5, 4-4-2, 4-5-1, 5-2-3, 5-3-2, 5-4-1 en 6-3-1 in twee versies, te weten A en B.

Geavanceerde tactiek

Hier kun je de tactiek nog verder verfijnen. Zo kun je bepalen hoe aanvallend jouw spelers moeten spelen. Daarvoor verschuif je het balkje bij Mentaliteit naar rechts.

Zie voor het baltempo het aangemaakte onderwerp. Voor meer baltempo verschuif je het balkje bij Baltempo naar rechts.

Mocht je pressie willen spelen, verschuif dan het balkje bij Pressie spelen naar rechts. Je spelers jagen de tegenpartij af en dit kan leiden tot een snelle bal verovering. Er vallen wel wat meer gaten achterin. Veel pressie wordt vooral gebruikt als je een aantal aanvallers hebt opgesteld.

Bij de geavanceerde tactiek kun je ook bepalen hoe je spelers gaan dekken(verdedigen). Als je wilt dat ze in de zone dekken selecteer je zonaal. Bij zonedekking heb je meer kans dat de tegenpartij buitenspel staat en dat kan positief uitpakken als de vlag omhoog gaat. Maar blijft de vlag beneden, dan komt er een uitstekende mogelijkheid. Dit is goed bij een kleine verdediging. Als je wilt dat ze per man dekken druk je op Mandekking,de tegenpartij zal niet veel ruimte krijgen. Maar als er een breed middenveld bij de tegenpartij staat, dan zullen ze toch gaatjes in je verdediging vinden. Dit is goed bij een brede verdediging.

Als je bij Buitenspelval op Ja drukt, zullen je verdedigers constant gezamenlijk naar voren lopen om de aanval van de tegenpartij af te breken. Zo heb je meer kans dat de tegenpartij buitenspel staat. Dit kan positief uitpakken als de vlag omhoog gaat. Maar als de vlag omlaag blijft, dan krijgt de tegenpartij een uitstekende mogelijkheid. Gebruik deze tactiek bij een kleine verdediging.


Externe Links