Scouten

Uit OSMWiki

Altijd al je favoriete speler bij jouw team willen zien voetballen? Dat kan met behulp van de scout!

Vul de gegevens in van de speler die je zoekt en de scout gaat op pad om hem te vinden. Als hij een speler heeft gevonden die je toch liever niet in je selectie wil hebben komt deze speler automatisch op de transferlijst, zodat de door jou gescoute speler ook voor andere teams beschikbaar is om te kopen. De scout is alleen te gebruiken door (Premium) Seizoenskaarthouders.

In je eigen land is het niet mogelijk om te scouten. Wanneer je een speler wilt kopen die uit het land waarin de competitie plaatsvindt wilt kopen, zul je een bod moeten doen bij de betreffende manager van de club. Zorg altijd dat je genoeg geld hebt om de speler te kopen anders pakt een ander team je speler af!

Het kan soms zijn dat hij een speler niet vindt vanwege de leeftijd. Alle spelers worden een jaartje ouder en de scoutlijst kan gaan achterlopen. Kijk voordat je scout dus eerst goed of er wel een goede leeftijd bij staat! Ook er zijn allemaal verschillende groepen leeftijden. Bijvoorbeeld : 'jonger dan 20 jaar' - 'van 20 tot en met 24 jaar' - 'van 25 tot en met 29 jaar' - '30 jaar of ouder'

Daarnaast kan het ook voorkomen dat er een speler in jou competitie speelt met precies dezelfde naam. Ook dan is het niet mogelijk om deze speler te kunnen scouten.

Werkwijze

Zoals hierboven al is gezegd, kan je alleen maar spelers uit het buitenland scouten (NB: managers die niet in de hoogste klasse spelen maar daaronder, kunnen wél scouten in hun eigen land).
Op je scout-pagina vind je, nadat je een scout hebt aangenomen als (Premium) Seizoenskaarthouder en het land hebt geselecteerd waarin je een speler (al dan niet een specifieke speler) zoekt, een klein overzichtje waarop je kan scouten. Je vindt hier:

 • Verschillende leeftijdscategorieën waarin je kan zoeken
 • De minimale prijs van de speler
 • De maximale prijs van de speler
 • De positie van de speler
 • Respectievelijk de verdedigende, aanvallende en gemiddelde kwaliteiten.

Wil je een gewone speler die aan je eisen voldoet? Dan is het een koud kunstje om simpelweg het land te selecteren waarin je wilt zoeken, de positie van de speler aan te geven, de kwaliteiten waaraan hij moet voldoen en eventueel een minimum- en maximumprijs.

9 Juli 2013 hebben we de website een grote update gegeven. Het wordt zo wel heel makkelijk de juiste spelers te vinden!

Niet alleen de vormgeving is verbeterd, ook heeft de tool meer functionaliteit gekregen. Het mooiste is dat je nu de criteria om een speler te zoeken direct kunt laten invullen, door op de scout knop te drukken op de scoutlijst. Bedragen en waardes overtypen hoeft niet meer! Hiervoor moet je wel op OSM ingelogd zijn als je de scoutlijst gebruikt.

Je kunt de altijd actuele scoutlijst vinden via: http://www.osmscoutlijst.nl

Denk eraan dat:

 • een seizoenskaart noodzakelijk is om de scout te kunnen gebruiken.
 • de scout kan terugkeren met een andere speler, als die dezelfde kwaliteiten heeft als de speler die je zocht.
 • spelers die al gescout zijn in de competitie, kunnen geen tweede keer gescout worden.

Tips

 • Via www.osmscoutlijst.nl kun je op een speler zoeken of filteren. Je klikt op de speler en vervolgens op 'scout' en de scout gaat op zoektocht.
 • Ga alle transfers en/of teams af of de speler met dezelfde naam nog niet gescout is. Je kunt snel op een speler zoeken door CTRL + F in te tikken en vervolgens de naam van de speler te typen.
 • Bedragen worden vaak afgerond. Zet bij de bedragen dus altijd voor de zekerheid bij maximaal bedrag +1 en bij minimaal bedrag -1 om op safe te scouten.
 • Mocht het scouten daadwerkelijk niet lukken, de speler is nog niet gescout et cetera, kun je dit melden op het bugs en fouten forum. Ook wel te vinden onder het kopje bij algemene forums
 • Scout op safe. Als je een bepaalde speler nodig hebt, waarvan nog een speler is die uit hetzelfde land komt, binnen dezelfde statistieken, scout dan direct voor allebei. Dat maakt de kans kleiner op een misscout.

Externe links