Handleiding

Uit OSMWiki

Inleiding

De bedoeling van deze handleiding is je als beginnend OSM manager wegwijs te maken in het spel, en als gevorderde manager kun je een aantal tips vinden die handig zijn om te weten. Het is een hoop tekst, maar laat je daardoor niet afschrikken. Je kunt een heel eind komen door gericht te zoeken met de zoekfunctie van je browser en het lezen van bepaalde hoofdstukken van deze handleiding en de FAQ. Als je er echt niet uitkomt, kun je ook altijd je vragen nog stellen op de forums.

Het aanmaken en beheren van je account

  • Account aanmaken: bij het aanmaken van je account is het belangrijk dat je correcte gegevens invult. Zorg ervoor dat je adresgegevens en personalia kloppen. Is dit niet het geval, dan kun je daarvoor geblokkeerd worden. We gaan vertrouwelijk met je gegevens om. Ben je er niet zeker van of alles wel correct is ingevuld: account aanpassen.
  • Password vergeten: als je je password bent vergeten kun je met behulp van je loginnaam en je e-mail adres alsnog je password terug krijgen. Dit kan hier. Via het welkomstscherm van OSM kun je hier ook komen. Belangrijk: zorg dat je e-mail adres klopt en dat je je loginnaam niet vergeet! Dan kun je altijd je password opvragen mocht je het vergeten zijn.

Starten met het spel

  • Competitie kiezen: als je begint met het spel is het eerste dat je moet doen een competitie kiezen, waaraan je mee wilt doen. Je hebt de keuze uit diverse landen. Maak je keuze door op het vlaggetje te klikken en daarna één van de lopende competities te kiezen. Er zijn duizenden competities tegelijk aan de gang. Ben je specifiek op zoek naar de competitie van een vriend of bekende, dan heb je de mogelijkheid deze op te zoeken. Links in het scherm is daar een zoekbalk voor.

Tip: kies een competitie die nog in de voorbereiding van het seizoen zit. Dat geeft je de kans het team nog volledig naar je hand te zetten.

Het kan zijn dat je nog niet meteen tot de competitie wordt toegelaten, omdat de moderator je eerst goed moet keuren. Hier moet je dan eerst op wachten. Je kunt je wel gewoon aanmelden bij meerdere competities, je doet dan automatisch mee met de eerste waarin je geaccepteerd wordt door de moderator.

Als je Premium Seizoenskaarthouder bent kun je ook nog zelf een competitie starten. Hiervoor is ook een knop in de linkerbalk van het landenscherm zichtbaar.

  • Team kiezen: nadat je een competitie hebt gekozen krijg je twee aanbiedingen van geïnteresseerde clubs. Krijg je geen aanbieding, dan moet je een andere competitie kiezen. Kies één van de twee aanbiedingen of verander als je niet tevreden bent in je profiel je voorkeursteams, om zo te proberen betere aanbiedingen te krijgen.

Zodra je een aanbieding accepteert begin je direct als manager van dat team.

Beginnen als manager

Nadat je geïnstalleerd bent bij je team kom je in je Manager Startpunt terecht. Hier zie je informatie over de klassering van je team, de competitie waarin je speelt, je volgende tegenstander, je balans en nog veel meer. Als kersverse manager begin je met een aantal standaard zaken bij de club naar je hand te zetten. Hierbij moet je je richten op de volgende zaken:

  1. Bekijk de doelstelling van het bestuur: het eerste dat je moet doen als je nieuw bent bij je club is kijken wat het bestuur van je verlangt. Dit doe je onder: Club -> Bestuur in het menu.
  2. Bekijk je selectie: je selectie is het belangrijkste onderdeel van je team. Bekijk deze onder: Team -> Jouw Team. Je kunt hier ook spelers te koop zetten op de transferlijst. Achter elke spelersnaam staat "verkoop". Het kan ook zijn dat er staat "te koop", dan staat die speler al te koop.
  3. Zet overbodige spelers te koop: een goede manier om aan extra geld te komen, is je overbodige (slechtste) spelers te koop te zetten. In principe is een selectie van 20 spelers voldoende. Heb je meer spelers, dan loont het de moeite om die te verkopen. Gebruik hiervoor de indicatieve waarde die bij elke speler staat. Voor dat bedrag zal het zeker lukken de speler te slijten. Spelers verkopen doe je onder: Team -> Jouw Team. Als een speler te koop staat moet je wachten tot een club uit jouw competitie of een club uit een buitenlandse competitie de speler koopt.
  4. Stel je sponsors in: elke voetbalclub heeft sponsors nodig, die brengen extra geld op. Doe dit onder: Club -> Sponsors. Voor elke zijde van je stadion kun je een sponsor aanwijzen. Bezoek deze pagina regelmatig om te kijken of de sponsorcontracten vernieuwd moeten worden. Hoe beter je presteert, hoe meer sponsors zich melden en hoe meer geld ze overhebben voor een bord in je stadion.
  5. Neem personeel aan: behalve je spelers heb je ook andere personeelsleden nodig om je club succesvol te maken, zoals dokters, trainers en dergelijke. Om personeel aan te nemen ga je naar Club -> Personeel.
  6. Bekijk je volgende tegenstander: in je Startpunt kun je eenvoudig zien wie je volgende tegenstander wordt. Klik op de naam van de club om de selectie van die club te bekijken. Je kunt ook kijken onder Overzichten -> Competitie Tussenstand om te kijken hoe hoog je tegenstander geklasseerd staat.
  7. Bepaal formatie, opstelling en tactiek: voor de volgende wedstrijd moet je je spelers instructies meegeven. Dit doe je in het menu Team. In het scherm Opstelling bepaal je welke opstelling je gaat spelen. Bijvoorbeeld 4-3-3 of 3-5-2. Vervolgens bepaal je wie er op welke posities moeten staan. Ook stel je hier je wisselspelers in. In het Tactiek scherm geef je aan hoe er gevoetbald moet worden, bijvoorbeeld met een lange bal of juist op de counter.
  8. Spelers kopen: Als je naar Spelers -> Transferlijst gaat kun je zien welke spelers en van jou te koop staan en welke spelers andere managers te koop hebben gezet. Soms komen hier ook spelers uit het buitenland op. Je kunt een speler kopen door op "kopen" te klikken. Hij komt dan, als je voldoende geld in kas hebt, direct in je team.

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk in OSM, maar bovenstaande stappen zijn de basis voor elke succesvolle managerscarrière. Als je alles hebt ingesteld kun je afwachten tot de volgende dag voor je resultaat. 's Nachts worden de wedstrijden gesimuleerd, behalve als de competitie nog in de voorbereiding is.

Menuopties in het spel: Het Manager-menu

  • Startpunt: het startpunt is de plek waar je met het spel begint. Je ziet hier informatie over je huidige club en competitie, zoals de competitie ranking, de volgende wedstrijd, de laatste posts van je competitie chat en de financiën. Hier zie je ook een overzichtje van de belangrijkste krantenkoppen en als er zich bijzondere gebeurtenissen voordoen krijg je van de assistent hier een melding te zien, zoals wanneer je nieuwe berichten ontvangen hebt.
  • Profiel: je manager-profiel bestaat uit informatie van je account, die wordt aangevuld met informatie van je historie als manager. Hier kun je bijvoorbeeld zien wanneer je account is aangemaakt en hoe vaak je ingelogd bent geweest. Ook wordt hier bijgehouden hoe vaak je ontslag genomen hebt. Er is een overzicht te zien van je resultaten, je ziet het aantal gespeelde wedstrijden, de onderverdeling naar winst-, gelijk- en verliespartijen en de scores van de afgeronde competities.

Voor de managers met een Seizoenskaart is het mogelijk het profiel uit te breiden met een afbeelding. Deze afbeelding moet een .JPG- of .GIF-bestand zijn dat ergens op het internet staat. Het originele formaat van dit bestand maakt niet uit, de afbeelding wordt teruggebracht tot een formaat van 100x100 pixels. Managers met een seizoenskaart krijgen ook een prijzenkast te zien in hun profiel. Er komt een zilveren beker in te staan als een doelstelling behaald is, en een gouden beker bij een kampioenschap.

linksboven in je profiel staan een aantal knoppen. Je kunt hiermee vanuit je profiel gebruik maken van de Vakantie Mode om aan te geven dat je op vakantie bent, je seizoenskaarten bekijken en je profiel aanpassen.

  • Ontslag nemen: als je geen zin meer hebt om door te gaan met je team of in de competitie waarin je speelt, dan kun je ontslag nemen bij je team. Je oude ploeg komt dan beschikbaar voor andere managers. Hoewel de mogelijkheid tot ontslag nemen bestaat is het aan te bevelen om niet zomaar van deze functie gebruik te maken. Allereerst kan je na ontslag 2 dagen lang geen nieuwe ploeg kiezen. Bovendien wordt het aantal keren dat je ontslag genomen hebt bijgehouden in je profiel en zijn er een hoop andere managers die dat onsportief vinden, dit wordt dus niet gewaardeerd.
  • Uitloggen: als je klaar bent met OSM dan kan je hier uitloggen. Vergeet dit niet te doen aan het einde van je sessie!

Menuopties in het spel: het Resultaten-menu

  • Uitslagen: in het uitslagen-scherm krijg je de laatst gespeelde wedstrijden te zien. Standaard zie je het wedstrijdverslag van je eigen team. Je kunt ook een andere wedstrijd aanklikken. Het wedstrijdverslag geeft je een beeld hoe je wedstrijd gespeeld is, je ziet de score, de doelpuntenmakers, blessures en kaarten van die wedstrijd. Bij een geblesseerde speler kan je de reden en de duur van de blessure zien door de speler aan te klikken. Onderin staat ook de beoordeling van de spelers.
  • Krant: het Voetbal Nieuwsblad bestaat uit het belangrijkste nieuws van de afgelopen week in je competitie. Je kunt hier wedstrijdverslagen, vooruitblikken, columns, transfernieuws en geruchten vinden. Ook is het in de krant te lezen als er een nieuwe manager wordt aangenomen of als een manager is vertrokken. De moderator van een competitie heeft de mogelijkheid om artikelen in de krant te plaatsen.
  • Gebeurtenissen: hier kun je een chronologisch overzicht vinden van belangrijke gebeurtenissen die plaatsvonden bij de club. Bijvoorbeeld het aantrekken van een nieuwe manager, boden die op spelers zijn gedaan en transfers die daaruit voortkwamen.

Menuopties in het spel: het Team-menu

  • Jouw Team: hier ziet je het overzicht van je huidige team en kun je spelers op de transferlijst zetten. Iedere speler van jouw ploeg staat in dit overzicht. Je ziet de waardering van je spelers en hun huidige status.
  • Formatie: hier bepaal je de formatie waarin je team speelt de volgende wedstrijd. Je kunt kiezen uit maar liefst 12 verschillende formaties, van 3-2-5 tot 6-3-1. Welke formatie je kiest is afhankelijk van vele factoren, bijvoorbeeld welke tactiek je wilt spelen (aanvallend of juist verdedigend) en welk spelersmateriaal je tot je beschikking hebt.
    • 6-3-1: Dit is de meeste verdedigende formatie die beschikbaar is. Het heeft als voordeel dat je verdediging bijna niet gepasseerd kan worden. Maar het nadeel is dat je spits geïsoleerd is en waarschijnlijk weinig kans heeft om te scoren.
    • 5-3-2: Deze formatie wordt ook wel de 'Berlijnse muur' genoemd. En is een zeer verdedigende formatie. Het verzekert je met vijf verdedigers van een goede balans in de verdediging. Maar de beide spitsen zullen het moeilijk hebben om doelpunten te scoren.
    • 4-5-1: Als je geen goede spitsen bezit, is dit misschien de formatie om toch doelpunten te scoren. Als je in je ploeg getalenteerde middenvelders hebt laat ze dan schieten van afstand, dat kan goed wapen zijn om je aanvaller te helpen met de score.
    • 5-4-1: Een verdedigende strategie die goed gebruikt kan worden samen met de counteraanval. Een goede manier voor een kleine ploeg om een gelijkspel tegen de grote ploegen af te dwingen.
    • 3-5-2: Bijgenaamd 'Het Duitse Systeem'. Met deze formatie kan je veel middenvelders opstellen, dit is vooral een goede formatie voor managers die veel goede middenvelders tot hun beschikking hebben.
    • 4-4-2: Dit is een veel voorkomend systeem in het huidige voetbal. Een zeer uitgebalanceerde formatie met vier verdedigers, vier middenvelders en twee aanvallers. Het is geen echte aanvallende of verdedigende formatie. De manier waarop gespeeld wordt is afhankelijk van de vaardigheden van de opgestelde spelers.
    • 4-3-3: Een aanvallende formatie, met nog steeds een goede balans. Bij deze formatie past de tactiek om over de vleugels te spelen erg goed.
    • 4-2-4: Met deze formatie speel je met een minimum aan middenvelders en met veel aanvallers. Met deze formatie kan je het beste de tactiek voor de lange bal gebruiken.
    • 3-4-3: Een zeer aanvallende formatie. Dit is een systeem dat moeilijk is om te spelen en daarom heb je ook getalenteerde spelers nodig voor deze formatie. Net als bij 4-3-3 kan je met deze formatie goed over de vleugels spelen.
    • 3-3-4: Deze formatie kan je goed gebruiken als je tegen een zwakke tegenstander speelt. Je krijgt veel scoringskansen en met drie goede verdedigers en middenvelders zou je de zwakke tegenstander zonder moeite op afstand moeten houden.
    • 3-2-5: Met deze formatie speel je alles op de aanval, maar er is er geen balans in je team. Met maar liefst 5 aanvallers heb je het voordeel dat je waarschijnlijk veel zal scoren, maar je tegenstander zal dat waarschijnlijk ook doen.
    • 5-2-3: Met deze formatie speel je vanuit een solide verdediging met een redelijke aanval. Je middenveld is erg zwak. Hanteer de lange bal is een tactiek die goed bij dit spelsysteem past.
  • Opstelling: na het bepalen van je formatie kun je hier de poppetjes op de juiste plaats neerzetten. Je kunt voor alle 11 posities op het veld en 7 bankzitters spelers aanwijzen. Als je klaar bent klik op je op de knop bevestigen.
  • Tactiek: de tactiek voor de komende wedstrijd bepaal je hier. Je kunt kiezen hoe hard je wilt spelen (tip: zet dit op Normaal of hooguit Hard), welke speelstijl je wilt hanteren en in detail hoe je tactiek er in de wedstrijd uit moet zien. Gebruik hierbij je kennis van voetbal, gezond verstand en probeer gerust wat zaken uit. Vaak van tactiek wisselen heeft geen invloed op de prestaties van je elftal.

Gebruik de lange bal: met deze tactiek sla je het middenveld over en kan daarom goed gebruikt worden als je met een minimum aan middenvelders speelt, zoals bij de formaties 4-2-4 en 3-2-5.

Opbouw van achteruit: dit is de meest gebruikelijke tactiek die bij alle formaties een goed resultaat kan geven. Met deze tactiek probeert je ploeg een aanval op te bouwen door het middenveld te gebruiken in plaats van de bal direct naar de aanvallers te spelen.

Zoek de vleugels: met deze tactiek maak je het veld breed. Vooral een goede tactiek voor de formaties 3-4-3 en 4-3-3 omdat deze formaties gebruik maken van vleugelspelers.

Loer op de counter: het spelen op de counter is de meest sobere speelwijze. Als je op de counter speelt neemt de kans tot scoren drastisch af maar ook je tegenstanders zullen erg veel moeite moeten doen om door je verdediging te breken.

Schieten van afstand: het schieten van afstand is goed te gebruiken bij een verdedigende formatie zoals 4-5-1 met een hoop goede middenvelders die elke gelegenheid zullen benutten om een schot op doel te wagen.

  • Besloten Training: als je je team achter gesloten deuren laat trainen, dan kunnen andere managers uit je competitie niet zien welke tactiek en opstelling je gaat hanteren. Ze kunnen het ook niet zien als je op trainingskamp gaat. Je kunt maar een beperkt aantal besloten trainingen per seizoen inzetten. Tip: zet eerst je besloten training in en daarna pas een trainingskamp.
  • Trainingskamp: met een trainingskamp kun je je spelers extra op scherp zetten voor de volgende wedstrijd. Dit houdt in dat je een grotere kans hebt om te winnen. De enige nadelen van een trainingskamp zijn dat ze geld kosten en dat je er maar en paar per seizoen kunt inzetten. Wil je niet dat je tegenstander ziet dat je een trainingskamp tegen hem gebruikt, schakel dan eerst de besloten training in voordat je op trainingskamp gaat.

Menuopties in het spel: het Spelers-menu

  • Beoordelingen: hier zie je in een overzicht hoe je spelers gepresteerd hebben in de gespeelde wedstrijden. Elke beoordeling die een speler heeft gekregen gedurende de wedstrijd wordt hier weergegeven, met het gemiddelde van al die beoordelingen.
  1. De aanbiedingen die andere managers gedaan hebben op jouw spelers.
  2. De aanbiedingen die jij gedaan hebt op spelers van een andere teams.

Als je een aanbieding krijgt van een andere manager voor één van je spelers, dan heb je de keuze om deze aanbieding te accepteren of te weigeren. Als je een aanbieding accepteert verlaat de speler meteen je ploeg en gaat hij naar zijn nieuwe ploeg. Bij een weigering moet je een motivatie opgeven.

Als je een speler wilt kopen van een andere ploeg en je hebt een bod gedaan op die speler, dan zie je dat hier. Je kunt wachten totdat de andere manager reageert op je aanbieding, maar je kunt je aanbieding hier ook intrekken. Je kunt alleen op spelers bieden binnen je eigen competitie, daarnaast kun je alleen bieden op spelers van een team met een menselijke manager. Je kunt een bod uitbrengen door naar de managerlijst of competitie tussenstand te gaan, een team te selecteren en daar bij een speler op ‘koop’ te klikken. Je kunt niet méér bieden dan je beschikbare financiën. Je kunt wel meerdere aanbiedingen tegelijk doen, maar houdt rekening met het feit dat teams onderling maar één transfer per week kunnen uitvoeren. Bovendien moet je opletten dat je door het bieden niet rood komt te staan, dat kan voorkomen als meerdere ploegen tegelijk ingaan op jouw aanbiedingen. Als je rood komt te staan zal er vanwege de onzekere toekomst van de club een willekeurige speler bij je ploeg vertrekken, je krijgt hiervoor slechts een minimale vergoeding. Dit gaat net zo lang door totdat je niet meer rood staat.

  • Scouten: je kunt scouten naar spelers in heel Europa. Als je een speler gescout hebt, komt deze op de transferlijst en kun je hem kopen. Om te kunnen scouten moet je eerst een scout aangenomen hebben bij Personeel. Je moet ook seizoenskaarthouder zijn.
  • Training: hier kun je spelers individueel trainen. Een speler die met een individuele trainer aan de slag gaat, kan niet in de volgende wedstrijd spelen. Voor elke positie (aanval, middenveld, verdediging, keepers) heb je een aparte trainer nodig die je kunt aannemen bij Personeel.
  • Transferlijst: op de transferlijst zie je wat er te koop staat in jouw competitie. Ook staan er soms spelers op uit het buitenland. Je kunt de speler kopen door op 'koop' voor de naam te klikken. Als je voldoende financiële middelen hebt komt de speler direct in je selectie en kun je hem de volgende wedstrijd al in je elftal zetten.

Menuopties in het spel: het Club-menu

  • Het Bestuur: het bestuur beoordeelt je functioneren als manager en geeft je enkele tips. De doelstelling die je met je team krijgt opgelegd is de belangrijkste informatie die het bestuur je geeft.
  • Financiën: Je kunt hier een overzicht opvragen van de financiële status van jouw team. Je ziet het huidige banksaldo en de begroting voor de komende week. Je kunt de inkomsten beïnvloeden door sponsorcontracten af te sluiten en door je stadion uit te breiden.
  • Medische Staf: met [Medische Staf|dokters]] kun je stimuleren dat je spelers sneller herstellen van blessures. In het bijzonder als je regelmatig een harde of extreme speelwijze hanteert kan het nuttig zijn om één of meerdere dokters in dienst te nemen om zo de overvolle ziekenboeg te beperken. Dokters neem je aan bij Personeel.
  • Personeelszaken: je kunt hier je personeelsleden bij de club aannemen. Als je een personeelslid ontslaat, dan zul je hem een jaarloon mee moeten geven. Welke personeelsleden beschikbaar zijn en wat hun eigenschappen zijn, vind je onderin dit scherm terug.
  • Sponsors: het is mogelijk om vier contracten af te sluiten met sponsors voor reclameborden rond het speelveld. Het aantal beschikbare contracten en de hoogte van de bedragen zijn afhankelijk van de prestaties van je team. Je ziet de beschikbare contacten met daarbij de hoogte en de duur van het contract. Het contract geldt alleen voor je thuiswedstrijden. Let op: als je een contract afsluit voor 3 weken afsluit dan krijg je het vermelde bedrag dus 3 keer.
  • Stadion: voor de seizoenskaarthouders is het mogelijk om het stadion uit te breiden, het levert je een groter thuisvoordeel op en hogere inkomsten. Aangezien de kosten vrij gering zijn zal het een investering blijken die zichzelf snel terugbetaalt. Je kunt verschillende elementen van het stadion uitbreiden, denk aan een nieuwe grasmat, nieuwe lichtmasten, veldverwarming, een etenskraampje en extra stoeltjes. Je stadion kun je ook een naam geven, deze mag je helemaal zelf verzinnen..

Menuopties in het spel: het Overzichten-menu

  • Competitie Tussenstand: hier kun je de huidige competitiestand bekijken. Je kunt hier ook naar de andere teams in jouw competitie kijken door op de naam van dat team te klikken. Je kunt dan bijvoorbeeld een bod uitbrengen op hun spelers (mits het team door een menselijke manager wordt beheerd) door te klikken op 'koop' achter de spelersnaam.
  • Bekertoernooi: bekijk hier de vordering van het bekertoernooi. Je kunt zien of je team nog meedoet in de beker en tot welke ronde de beker gevorderd is. Let op: niet elke competitie heeft een bekertoernooi.
  • Wedstrijdschema: dit is een overzicht van je reeds gespeelde wedstrijden en een schema voor de rest van het seizoen. Ook de wedstrijden van de andere teams kun je hier opvragen door op de naam van het betreffende team te klikken.
  • Volgende speeldag: hier zie je welke wedstrijden er de komende speeldag op het programma staan. Je ziet of het om een competitie- of bekerronde gaat en je ziet welke scheidsrechters toegewezen zijn aan de diverse wedstrijden.
  • Managerlijst: Hier kun je zien welke managers er in je competitie zitten, of ze online zijn en hoeveel managerpunten zij al hebben behaald. Ook kun je zien welk team ze zijn en wat hun positie in de competitietussenstand is en wat hun doelstelling is.

Ranglijsten en prestaties

OSM kent een aantal ranglijsten waar je je prestaties kunt afmeten tegen die van andere managers.


  • Manager Top-100: De manager Top-100 is de meest prestigieuze ranglijst. Hoe hoog je hierin staat wordt ook weergegeven in je profiel. Je moet wel seizoenskaarthouder zijn, anders krijg je geen vermelding. De ranglijst telt alle manager punten die je op een account behaalt hebt bij elkaar op. Het is dus niet gemakkelijk om bovenaan te komen! Je punten wordt met één dag vertraging verwerkt in de ranking. Je kunt de Manager Top-100 vinden in het menu onder: Overzichten -> Ranglijsten -> Manager Top-100.
  • Records: behalve de algemene ranking kun je ook met bepaalde andere prestaties opvallen. Op de records pagina staan wetenswaardige records van dat moment vermeld. Bijvoorbeeld de manager met de meeste ervaring, de beste spelers en de meeste kampioenschappen behaald. Let erop dat de records gelden voor dat moment. Je kunt de records vinden in het menu onder: Overzichten -> Ranglijsten -> Records
  • Prestaties: je prestaties met een bepaald team kun je terugzien in je profiel, in het menu onder: Manager -> Profiel.

Communiceren met andere managers

Binnen OSM kun je op vele manieren communiceren met andere managers. Hier een overzichtje van de verschillende opties die tot je beschikking staan:

  • Competitie forum: elke competitie heeft een eigen forum. Je kunt hier komen via het manager startpunt of via het forum overzicht, in het menu onder: Communicatie -> Forums. Dit forum is standaard toegankelijk voor iedereen die deelneemt aan je competitie.
  • Algemene forums: binnen OSM zijn er over allerlei onderwerpen forums, waarin je vragen kunt stellen, mee kunt denken over toekomstige ontwikkelingen, kunt discussiëren of gewoon je hart kunt luchten. Kijk voor een overzicht van de beschikbare forums in het menu onder: Communicatie -> Forums.
  • Chat: voor dringende vragen die je direct wilt stellen, of gewoon om te kletsen met de aanwezige managers. Het chatkanaal van OSM is echter opgeheven omdat er te weinig animo voor was.
  • Berichten: je kunt hier berichten (ook wel PM, "Personal Messages" genaamd) sturen naar alle managers die deelnemen aan OSM. Je komt hier via Communicatie -> Berichten. Je berichtenbox heeft een maximum aan berichten die bewaard kunnen worden. Schoon je berichtenbox dus geregeld op. Als je een nieuw bericht hebt dan wordt dit op je startpunt door de assistent gemeld.
  • Managerlijst: in de managerlijst zie je welke managers deelnemen aan je competitie, en je hebt de mogelijkheid ze een berichtje te sturen. Te bereiken via Communicatie -> Managerlijst.
  • Manager zoeken: als je op zoek bent naar een bepaalde manager kun je hier zijn/haar profiel opvragen. Je kunt zoeken op managernaam en loginnaam. Communicatie -> Manager zoeken.

Over de OSM Engine

De OSM engine berekent elke nacht de uitslagen van iedere wedstrijd. De simulaties vinden plaats vanaf 0:00 uur en eindigt rond 6:00, Nederlandse tijd. De reden dat de wedstrijden 's nachts gespeeld worden en niet overdag, is dat het simuleren van wedstrijden zoveel computerkracht kost, dat er niet teveel managers tegelijk online mogen zijn.

Natuurlijk zou je graag willen weten hoe de simulatie precies werkt. Maar als we je de exacte berekeningen zouden geven, dan zou je niet zoveel plezier meer beleven aan OSM. Bovendien is de simulatie zo complex dat het zich niet zo makkelijk laat uitleggen. Dat komt omdat er rekening gehouden wordt met allerlei factoren zoals de tactiek, de sterkte van de teams, historische resultaten, de opstelling, de motivatie, geluk enz. enz.

Zonder alles prijs te geven zijn er wel wat zaken te noemen die handig zijn om te weten:

  1. Binnen het systeem is geluk altijd mogelijk. Een kleine ploeg heeft altijd een kans tegen een grote ploeg, ongeacht het verschil in sterkte van de ploegen. Deze kans is wel heel klein maar het kan net als in het echte voetbal gebeuren dat David een keer van Goliath wint.
  2. Een team heeft een (aanzienlijk) voordeel bij thuiswedstrijden.
  3. Als een manager vergeet de keeper op te stellen dan heeft dat een behoorlijke invloed op de berekende sterkte van je ploeg.
  4. Je kunt zonder problemen van tactiek of formatie wisselen bij elke tegenstander, al verdient het aanbeveling om met dezelfde formatie te blijven spelen als je daar goede resultaten mee boekt.
  5. De aanvallende kwaliteit van aanvallers zijn belangrijker dan de aanvallende kwaliteit van middenvelders. Ditzelfde geldt voor de verdedigers en hun verdedigende kwaliteit. Bijvoorbeeld als een middenvelder een waardering heeft van AAN: 90, VER: 90, TOT: 90 en een aanvaller AAN: 90, VER: 0, TOT: 45 dan is de aanvaller geen mindere speler dan de middenvelder. Los van de totale waardering van middenvelders is het goed om te weten dat als je ze opstelt op de positie van aanvaller of verdediger dat dit maar een geringe vermindering van hun berekende waarde tot gevolg heeft.
  6. Spelers presteren het beste op hun eigen positie.
  7. Een trainingskamp verhoogt de motivatie van je ploeg met 100%, en geeft de kans om te winnen een enorme impuls. Het is echter nooit 100% zeker dat je zal winnen omdat de tegenstander geluk kan hebben of gewoon een beter elftal heeft.


<adsense>google_ad_client = "pub-2771241748679994";

google_alternate_color = "FFFFFF"; google_ad_width = 728; google_ad_height = 90; google_ad_format = "728x90_as"; google_ad_type = "text_image"; google_ad_channel = "5791170556"; google_color_border = "C8D8C8"; google_color_bg = "EAFFEF"; google_color_link = "0000FF"; google_color_text = "000000";

google_color_url = "999999";</adsense>