OSM Crewquiz

Uit OSMWiki
(Doorverwezen vanaf Crewquiz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

De Crewquiz is in het leven geroepen om naast de Crew Cup nog een soort van toernooi te hebben waar de crews van OSM ook met elkaar kunnen strijden om de eer en eventuele crewpunten. Maar vooral is het in het leven geroepen om de verschillende crews ook wat dichter bij elkaar te brengen en er een gezellige, spannende boel er van te maken.

Historie

De Crew Quiz vond zijn oorsprong in 2004. De oprichter (Try to win) was net een beetje in de crewwereld beland en hij bedacht dat er naast de toenmalige CrewWar er best wel wat meer uit het fenomeen “Crews” te halen. Zo begon hij een plan van aanpak te maken en legde deze voor aan Crew Support. Die vonden het een goed idee en zo was de 1e editie een feit.

We begonnen met 40 deelnemers omdat het vooral een testcase was van hoe pakt zoiets uit. Het 1e seizoen was er 1 vol met leermomenten maar desondanks wel een groots succes. We speelden deze editie eerst een voorronde met 2 poules van 20 waaruit de eerste 5 door zouden gaan naar de finale rondes. Het grote probleem was echter “inactiviteit” nadat crews al op een respectievelijke achterstand waren gezet en de lol er enigszins vanaf was voor sommigen. Desondanks leverde deze editie wel 4 winnaars op en dat is ook de 1e en de laatste x uit de geschiedenis van de crewquiz.

De 2e en 3e editie gingen al een stuk beter nadat er hulp bij was gekomen van sir_Ralph en er zo voldoende communicatie kon plaatsvinden tussen crews en organisatie. Na de 3e editie was er veel vraag naar een 4e editie maar die is er tot nu toe nog niet van gekomen omdat inmiddels sir_Ralph met OSM gestopt is en Try to win wat minder tijd heeft gekregen maar de plannen voor de 4e editie liggen klaar en als de opzet goedgekeurd zal worden zal dit jaar deze editie gaan plaatsvinden.

De 4e editie is toch wel de Crew Quiz met het meeste spektakel. Nadat er genoeg inschrijvingen waren (52 Crews), en de organisatie - dit jaar in handen van de crew The OSM Tigers - goed was, kwam er toch nog een moment waar nog veel over gesproken zal worden. De crewquiz is een populair toernooi onder de crews, net zoals de Crew Cup dit is. Deze kerstquiz stond ook onder handen van de oprichters. Dat er ook cheaters voor een quiz bestond, is dit jaar wel bewezen. De Dirt Crew heeft antwoorden op een oneerlijke manier verkregen en ook later werd The Fearless Fighters op valsspelen betrapt. Toch wel een zwarte bladzijde uit de crewgeschiedenis.

In oktober en november van 2008 werd de 5e editie van de Crew Quiz georganiseerd.
Deze editie werd georganiseerd door The Online Soccer Crew, en gewonnen door The Winners Crew.

De 6e editie van de Crew Quiz vond plaats in april en mei van het jaar 2009.
Deze editie werd georganiseerd door Royal Soccer Crew, en gewonnen door De Feniks Crew.

De 7e editie werd in december 2009 georganiseerd door The Fighters. Winnaar van editie 7 werd de Real Life Friends Crew.

De 8e editie van de Crewquiz vond plaats over de periode december 2010- januari 2011. De organisatie was in handen van de Crew Zonder Naam. Aanvankelijk leek de quiz te zijn gewonnen door Till Death Do You Part. Deze crew werd echter gediskwalificeerd wegens het vooraf bemachtigen van de antwoorden. De overwinning ging hierdoor naar We are United!.

De 9e editie werd in oktober en november 2011 gespeeld, georganiseerd door Kanarifuglene. De crewquiz was bij deze crew in goede handen. De oppermachtige winnaar van deze editie was Crew Zonder Naam. In de finale scoorden zij maarliefst 12 punten meer dan de nummer twee.

De regels

Er mag niet valsgespeeld worden op welke manier dan ook. Bij overtreding van deze regels kan de organisatie (in overleg met de Crew Staff) besluiten om maatregelen te nemen.

 1. Deelname geldt alleen voor crews die minimaal level 2 hebben ten tijde van inschrijving. Mocht een crew tijdens de quiz inactief worden wordt deze per direct gediskwalificeerd.
 2. Het is verboden om samen met andere crews de vragen op te lossen. Mocht dit worden opgemerkt, dan worden deze crews per direct gediskwalificeerd. Ook kunnen in overleg met de OSM-staff zwaardere straffen opgelegd worden.
 3. Wanneer er antwoorden of hints op een openbaar forum worden gezet voordat de deadline is verstreken dan wordt de crew (waarvan die persoon lid is of sinds de start van de quiz lid is geweest) per direct uit de crewquiz verwijderd. Ook hierbij geldt dat de crewstaff eventuele verdere maatregelen mag treffen.
 4. Het is verboden om op een openbare site op het internet te vragen om de antwoorden van de crewquiz. Indien dit wel geconstateerd wordt, wordt de crew bestraft die de vraag op het internet heeft geplaatst. De hoogte van de straf wordt bepaald door de organiserende crew. De Crew Staff heeft het recht eventuele maatregelen te nemen.
 5. Het verdiend aanbeveling om met de antwoorden de bronnen mee te sturen. “Foute” antwoorden kunnen dan wellicht goed worden gerekend. Let op: Wikipedia geldt niet als erkende bron.
 6. De eerste inzending geldt, het verbeteren van de alreeds ingestuurde antwoorden is dus niet mogelijk.
 7. Bij enige twijfel over antwoorden/vraagstelling beslist de organisatie.

Zelf een crewquiz organiseren

De Crew Staff zal op het crewforum bekend maken wanneer Crews de mogelijkheid krijgen om zich aan te melden voor een crewcontest. In deze contest zal worden besloten welke crew de volgende crewquiz mag organiseren. De eisen waaraan de aanvrag moet voldoen wordt in het dan aangemaakte topic bekend gemaakt. In beginsel wordt er 1 keer per jaar een Crewquiz georganiseerd. De Quiz zal rond Oktober van ieder jaar plaatsvinden. De Crew Staff heeft de mogelijkheid om van het aantal van 1x per jaar af te wijken.

Eisen voor de organisatie:

 • Minimaal 4 mensen binnen een crew die helpen omtrent de quiz;
 • Vooraf bepalen wie de organisatie leidt, wie er ondersteunen, wie communiceert, via mail/pm etc;
 • Kwaliteit van de vraagstelling moet goed zijn (duidelijk wat er gevraagd wordt en niet teveel interpretatieverschillen mogelijk);
 • Tijdsplanning maken, rekening houdend met vragen nakijken en beoordelen op eventuele andere juiste antwoorden;
 • Voor de quiz begint ruim van te voren de tijdsplanning en laatste update neerleggen bij de Crew Staff.

Algemene richtlijnen:

 • Veiligheid van de antwoorden en vragen (vb. niet alles via intern crewforum, wachtwoorden veranderen, etc.);
 • Duidelijke regels die niet aangepast worden en die redelijk zijn omtrent de georganiseerde quiz (vb. snelheidsregel m.b.t. het verkiezen van winnaar niet toegestaan);
 • Communicatie met deelnemers mag. MSN, PM en algemene mededelingen op het forum worden allen toegestaan;
 • Kwaliteit, ervaring en verdiensten mogelijke organisatoren krijgen voorrang voor quiz organisatie.

Mogelijkheden Crew Staff omtrent quiz:

 • De Crew Staff heeft de mogelijkheden tot het stoppen van de quiz bij wanprestatie (vb. zwakke vragen, onduidelijkheid omtrent de quiz, etc.);
 • Wanneer gecheat wordt binnen quiz door de organisatie of deelnemers zal de crew crewpunten mindering krijgen en uit de Crew Cup worden uitgesloten.

Er kunnen altijd uitzonderingen zijn op de regels, deze crewquiz FAQ is niet bindend en de Crew Staff mag hier altijd een uitzondering op maken. Het oordeel van de Crew Staff geldt als bindend.

Crewquiz Hall of Fame

Winnaars 1e editie
Organisatie: The Winners Crew
The Online Soccer Crew
YC Crew
Online Feyenoord Crew
NasKe’s Fantastic Soccer Crew

Winnaar 2e editie:
Organisatie: The Online Soccer Crew
Online Zlatan Crew

Winnaar 3e editie:
Organisatie: The Online Soccer Crew
Winnaar: The Winners Crew

4e editie:
Organisator: The OSM Tigers
Winnaar: The Secret Agents

5e editie:
Organisator: TOSC
Winnaar: The Winners Crew

6e editie:
Organisator: Royal Soccer Crew
Winnaar: De Feniks Crew

7e editie:
Organisator: The Fighters
Winnaar: Real Life Friends Crew

8e editie:
Organisator: Crew Zonder Naam
Winnaar: We are United!

9e editie:
Organisator: Kanarifuglene
Winnaar: Crew Zonder Naam