Marten Eibrink

Uit OSMWiki


Marten Eibrink, een vermogende projectontwikkelaar afkomstig van de Noord-Veluwe, was van 1981 tot eind 1989 voorzitter van betaald voetbalvereniging PEC Zwolle '82. Eibrink was multimiljonair en onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de meubelboulevard in Zwolle.

Onder Eibrinks eigenzinnige leiding werden middels forse investeringen grote spelers naar Zwolle gehaald, onder wie Cees van Kooten, Johnny Rep en Piet Schrijvers ('De Bolle van Zwolle', later 'Het lek van PEC'). Eibrink redde in 1981 het betaald voetbal voor Zwolle , door een schuldenlast van 3 miljoen gulden over te nemen. Na zijn aantreden, veranderde hij de naam van PEC Zwolle in PEC Zwolle '82. Ook veranderde Eibrink de organisatievorm van de club en ging hij het stadion aan de Ceintuurbaan exploiteren. In de praktijk is hij dan eerder eigenaar van de club dan voorzitter. Aan het begin van de jaren tachtig is PEC Zwolle '82 een heuse subtopper in de eredivisie. Eibrink laat tribunes bouwen achter beide doelen (Noord en Zuid). Halverwege de jaren tachtig gaat het steeds minder, omdat veel sponsors de club de rug toekeerden, mede door de grote macht die Eibrink binnen de club had.

Eibrink stond bekend als een voorzitter 'van het volk'. Het liefst stond hij met een PEC-sjaaltje om tussen de gewone supporters. Omdat PEC Zwolle '82 seizoen na seizoen in de rode cijfers eindigt, ondanks de spelersinvesteringen van Eibrink, stapt de voorzitter uiteindelijk op na de degradatie van PEC uit de Eredivisie 1988/89. Ook Eibrinks mening dat hij onvoldoende medewerking krijgt van de gemeente Zwolle, onder meer bij de bouw van een nieuwe tribune, draagt eraan bij dat hij teleurgesteld opstapt als voorzitter en geldschieter van PEC Zwolle '82. Datzelfde jaar wordt PEC Zwolle '82 failliet verklaard, als eerste club in Nederland.

Opnieuw redt Eibrink hierna het betaald voetbal voor Zwolle, door de club een miljoenenschuld aan hem kwijt te schelden. Zijn opvolger, Gaston Sporre, kan hierdoor een doorstart van het betaald voetbal in Zwolle maken. Sporre maakt in 1990 een doorstart onder de nieuwe naam FC Zwolle. De clubkleuren veranderen van groen-wit naar blauw-wit. In Zwolle is de algemene opinie dat de stad zonder Marten Eibrink geen betaaldvoetbalclub meer binnen de poorten zou hebben, ondanks de stugge, eigenwijze en absolutistische manier waarop hij de club leidde.

Op 10 mei 2005 overleed de vermogende oud-voorzitter. Hij leidde een teruggetrokken bestaan sinds zijn vertrek bij PEC Zwolle '82 en wilde niets meer met betaald voetbal te maken hebben.

In het nieuwe stadion van FC Zwolle is er een tribune naar Eibrink vernoemd. De supporters mochten stemmen naar wie de tribune's werden vernoemd maar Marten Eibrink hoefde niet mee te doen omdat die zeker een tribune zou krijgen. De "harde kern" van FC Zwolle zit op die tribune. De tribune wordt ook wel afgekort met M.E..