Punten

Uit OSMWiki
(Doorverwezen vanaf Managerpunten)
Ga naar: navigatie, zoeken
Als je een fout op deze pagina ontdekt, meld dat dan bij één van de WikiStaff-leden.
Managerpunten zijn punten die te verkrijgen zijn met je activiteiten als manager. Aan het einde van het seizoen worden ze toegevoegd aan je profiel. Als je genoeg punten hebt kun je in de Manager Top-100 komen.

Sinds augustus 2008 is er een nieuwe puntentelling. Daarvoor werd een andere berekening gebruikt die ook wel bekend staat als de "oude" puntentelling.

Puntentelling managerpunten

Je krijgt elke wedstrijd managerpunten. Je kunt in de managerslijst zien hoeveel je er hebt. Aan het einde van de competitie krijg je je managerpunten bijgeschreven in je profielhistorie en gaan ze meetellen voor de Manager Top-100.

Hoeveel punten je per wedstrijd krijgt is afhankelijk van de volgende factoren:

  • De doelstelling van jouw team ten opzichte van de tegenstander. Speel je tegen een sterkere tegenstander dan kun je meer punten scoren.
  • Of de tegenstander gemanaged wordt door een actieve manager of niet. Een actieve manager is een manager die 50 ervaringsdagen heeft of een seizoenskaart, en minimaal 5 dagen tevoren nog online is geweest. Winst tegen een actieve manager levert meer punten op dan tegen computer tegenstander, omdat het makkelijker winnen is tegen de CPU.
  • Elke bekerronde die je verder komt levert een bonus op

Uit de bovenstaande berekening volgt de zogenoemde "ruwe score". Om tot de totale managerpunten score te komen, moeten er nog een aantal bonussen worden meegenomen in de berekening:

  • Doelstelling behaald +50%
  • Kampioenschap behaald +50% (in de praktijk is dit dus 100% omdat het kampioenschap ook altijd het behalen van de doelstelling betekent)
  • Seizoensbonus. Deze krijgt de manager als hij het volledige seizoen heeft gemanaged. Kleinere competities hebben een hogere bonus om te compenseren dat ze meer voorbereidingsdagen hebben en minder grote verschillen tussen de doelstellingen.
  • Boven je doelstelling: elke plek die je boven je doelstelling eindigt: +2%

Je zult merken dat je in een competitie met veel uitdaging meer punten kunt scoren. Ook wanneer je je doelstelling niet haalt verdien je punten, maar je krijgt dan niet de bonus voor je doelstelling.

Het aantal managerpunten dat wordt weergeven bij het bestuur is virtueel. Dit betekent dat de eventuele bonussen al zijn meegerekend.

Oude puntentelling

De kern van deze oudere berekening is dat je punten kunt halen door je doelstelling te behalen in een competitie. Het aantal punten dat je krijgt voor het halen van een doelstelling wordt als volgt bepaald:

  • Doel behaald: + 50 punten
  • x aantal plaatsen boven je doelstelling: (aantal plaatsen) x 10 punten

Je puntenaantal hangt ook af van het aantal competitiepunten dat je met je team behaald hebt. Als je bijvoorbeeld maar de helft van het seizoen hebt gespeeld en je team behaalde bijvoorbeeld 30 van de in totaal 60 punten, dan krijg je ook maar de helft van de managerpunten.
Tot slot is ook de grootte van de competitie van belang; een competitie met 20 teams krijgt 100% van de punten, terwijl een competitie met 18 teams slechts 90% van de punten krijgt en een competitie met 22 teams 110%.

Deze puntentelling was actief tot augustus 2008. In profielen van managers die voor die tijd punten hebben gehaald, kom je deze berekening tegen. Overigens zijn al deze scores vermenigvuldigd met 10 om de overgang naar het nieuwe systeem mogelijk te maken.

De reden dat deze manier van punten berekenen niet meer wordt gebruikt is voornamelijk omdat er in bepaalde situaties te makkelijk punten kunnen worden gescoord. Risicovermijdend gedrag werd niet afgestraft, en alleen de grote competities van 24 ploegen, gecombineerd met teams die een lage doelstellingen hadden, waren interessant om veel punten mee te scoren. Het nieuwe puntensysteem heeft aan deze oneerlijkheid een einde gemaakt.

Nieuwe update puntentelling

De managerranking van Online Soccer Manager werd jarenlang gedomineerd door een klein groepje managers die zich lang geleden ingeschreven hebben. De meeste managers zelfs nog voor 2005. Voor andere managers was het vrijwel geen doen om ooit in de buurt van de top te komen. Hier hebben we nu iets aan gedaan.

Je managerranking wordt namelijk een klein beetje anders berekend. De managerpunten die je recent vergaard hebt, tellen voor 100% mee. Echter, punten die langer geleden behaald zijn zullen minder mee gaan tellen voor je ranking. Met andere woorden, de regel is: hoe recenter je punten behaald zijn, hoe meer ze meetellen voor je ranking. Alle punten die je behaald hebt tellen overigens nog mee, alleen tellen 'oude' punten dus minder.

Om precies te zijn: de punten van de laatste 180 dagen tellen voor 100% mee. Daarna worden de punten 520 dagen steeds iets minder waard tot ze uiteindelijk nog voor 1% meegeteld worden. Alle punten ouder dan 700 dagen tellen mee voor 1%.

Managers die langer dan een maand offline zijn geweest, worden niet meer in de ranking opgenomen, nog een kans voor actieve managers om hun ranking te verbeteren.